18. oktober 2013

Tungesesongen 2013 - hell yeah!

Det må vel nesten bli en endelig oppsummering av tungesesongen 2013 her på bloggen i form av en ny laaang bloggpost. Nå har jeg jo allerede laget minst en lang bloggpost om tungefisket (se En måned i tung tungerus (and counting)), men det har jo skjedd mye etter det også, og tiden har vel kommet for å oppsummere og runde av for i år, og begynne å glede seg for fullt til neste år...


En tunge 1010g/45cm sett gjennom tungevinduet - merker jeg får abstinenser når jeg ser det...

Som jeg allerede har skrevet her på bloggen var tungesuksessen en relativt uventet ting for min del. Selv om jeg faktisk hadde satt av litt tid til en satsing var jeg vel egentlig forberedt på at resultatet ville være nokså minimalt. Og nå i etterkant er det vel særlig tre ting som slår meg:
 • For det første har tungefisket i seg selv vært helt utrolig - fra det løsnet har det bare blitt bedre og bedre, og jeg tror egentlig vi bare såvidt har skrapt i overflaten ennå - forventer maaaange tungefangster neste år (mer om det nedenfor). Så mye morro med en type fiske kan jeg egentlig aldri huske å ha hatt noen gang før.
 • For det andre har kikkfisket og tida jeg har brukt med hodelykt og vadere i Oslofjorden gjort at jeg har fått et heeelt annet syn på Oslofjorden som artsfiskeområde. Det er faktisk utrolig mye spennende og interessant på fiskefronten å se her. Hadde jo en satsing i Oslofjorden i 2005-06, men mistet helt motet etter stort sett bare hvitting og småtorsk.
 • For det tredje har "tungevinduet" og vadeturene på natta langs lange strekninger lært meg utrolig mye om fiskearter, biotoper og fiske generelt. Det slår meg gang på gang hvor stor variasjon det kan være på selv korte strekninger: Et lite område ligger skrubber i hauger, neste 10-20 m ligger det kun tunger - så er det et lite belte med bare tobis og noen få varer og plutselig så er du i ulkeland - utrolig fascinerende! Lurer fryktelig på hva en kan finne når søkeområdet utvides ytterligere...
Jeg kommer tilbake til punkt 2 og 3, men aller først er det vel på sin plass å oppsummere tungefisket litt mer i detalj...

Jeg kan nå notere meg for totalt 21 tungeturer fom. den turen da den første tunga kom på land 2.8. Hadde jo et par-tre turer før dette også, så jeg kan trygt si at jeg har satset ganske tungt på tunge i år (hehehe...). Til gjengjeld har jeg fått full uttelling for turene: Har fått opp totalt 18 tunger, hvorav 3 over den magiske kiloen. Det er faktisk meget bra uttellingsmessig - særlig fordi jeg har hatt en god del turer der jeg faktisk ikke har fiska i det hele tatt - enten fordi jeg har testa nye steder og ikke funnet fisk, eller fordi jeg har vært i guidemodus og latt andre fiske på de tungene jeg har sett. Persen min er forsatt en nydelig fisk på 1130g og 46,5cm fra 7.9:

 
 Tungepers - men langt fra den største jeg har sett/fisket på: 1130g/46,5 cm (Foto: Andreas Næristorp)

Har dog sett flere tunger som er betraktelig større også, så potensialet er langt fra nådd ennå. Er veldig spent på å se hva neste år bringer på tungefronten - både for min egen del og for andre som prøver seg. Tror faktisk tunge er en langt mer utbredt fisk enn en tror, og at det kan dukke opp digre tunger mange steder, hvis en bare leter. Sånn bare for å illustrere litt:

Vi har fisket/lett etter tunger 12 ulike steder/områder (da er det snakk om delvis enkeltstrender, delvis hele strekninger på opptil et par kilometer). Av disse er det kun 1 sted vi ikke har funnet noen i det hele tatt - selv om tettheten selvsagt har variert en god del fra sted til sted. Det hører selvsagt med til historien at stedene er valgt etter at vi har studert flyfoto/sjøkart og undersøkt litt på forhånd, men likevel... Totalt har vi nok nå sjekket ganske mange km langs land - anslagsvis noe slikt som 15-20 km strandlinje vil jeg tro - spredt over et temmelig stort område. Det slår meg imidlertid at det er mye mer som gjenstår enn det vi hittil har rukket over. Har vedlikeholdt en liten liste over steder jeg har lyst til å sjekke ut - og den vokser faktisk mye fortere enn jeg rekker å sjekke ut plasser, så...

Og for å fortsette statistikken litt:
 • Vi har nå fått opp totalt 52 tunger, fordelt på 9 ulike fiskere
 • Vi har fått tunger i 8 ulike områder, på ihvertfall over 30 forskjellige lokasjoner (bukter, viker, strender, nes, etc.)
 • Vi har totalt sett/funnet noe over 170 tunger
 • Den minste tunga vi har fått var 200g/26cm, den største var 1190g/45cm
 • Totalvekt på de 48 tungene som er veid (vi har 4 som ikke er veid) har nå kommet opp i 32955g, og snittvekta er dermed 686,5g
 • Fangstene ser for øvrig ut til å domineres av det som muligens er to-tre sterke aldersklasser med tunger i Oslofjorden: Vi har fått 19 tunger mellom 35-38cm og 18 tunger mellom 42-45cm 
Kan også føye til at langt de fleste av tungene er satt ut igjen. Unntaket her er de som har vært dypt kroket. Det er for øvrig også verdt å merke seg at det generelt er en temmelig jevn fordeling på steder mellom antall turer og antall fangede/observerte tunger - dvs. at det egentlig ikke er slik at noen steder/områder utmerker seg i vesentlig grad foran andre. Tungene er nok egentlig litt over alt - hvis bare det finnes mat, sand og rusk nok. Det virker egentlig som om forholdene (vær, vind, lys, flo/fjære, tid på året etc.) spiller større rolle - selv om det ikke finnes noe helt entydig mønster her heller...

Og i tillegg til våre egne fangster kjenner vi også ytterligere ihvertfall 5 tungefangster fra Oslofjorden, fordelt på 2 ulike fiskere.

  Vi har altså sett en god del slike i år - en vannvittig kul og rar fisk - som faktisk viser seg å være både ganske vanlig og veldig fiskbar... 

Så for å oppsummere tungefisket en gang for alle: Det har vært fullstendig, totalt, sykt vannvittig vellykket. Hadde noen gitt resultatlista over til meg før 2. august hadde jeg ledd høyt, lenge og rått. Egentlig er det rett og slett fullstendig absurd - ferdig snakka!

Men en ting er jo tungene - en annen ting er alt det andre jeg/vi har sett. Får nesten bare oppsummere med en liten liste over de mer interessante observasjonene her også, tror jeg:
 • Panserulker - flere observert, og 2 på land
 • Slettvar - mange (!) observert og fisket på, ingen på land
 • Piggvar - flere observert og fisket på, noen drøyt store
 • Tungevar - flere observert og fisket på
 • Havabbor - flere observert
 • Kantnåler og andre nålefisk - veldig mange observert
 • Fløyfisk
 • Lomrer
 • Rødspetter
 • Syke mengder tildels enormt digre skrubber
Og så kommer jo de mer ordinære tingene - men likevel er mengdene og størrelsen som er observert drøye: Masse SØ, noen av dem temmelig store, veldig mye ål, ålekvabber, ulker, dvergulker, sandflyndrer, tobis, etc. etc. (og i tillegg til det igjen kommer selvsagt de veldig kjedelige tingene - hvis navn ikke må nevnes...).

Bifangstene som har kommet opp har riktignok hittil vært sånn nokså moderate - bortsett fra panserulkene. Hadde piggvaren min vært kroka riktig hadde den også kommet veldig høyt på lista, men det er faktisk ingenting mot noe av det jeg har sett uten å få: Håper neste år blir et skikkelig bifangstår!


Årets kuleste tungebifangst: Panserulke (hadde glemt mikrovekt - men 5g vekta sa 30g/16,5c)


Veldig kul nestenbifangst (men dessverre feilkroka): 2790g/50cm. Satser på å kroke en av de enda større neste år...

Så: Neste år blir det masse mer tungefiske - og satsing på å få fisket opp noen av de andre kule artene vi har sett mens vi har vada rundt. Tror det kan bli et utrolig spennende år - gleder meg allerede! Nå pakker jeg bort vaderene og tungevinduet for i år (selv om jeg kjenner suget, og gleder meg sykt til våren). Har imidlertid noen spennende høst/vinterprosjekter på gang også - mer om det seinere! 

3 kommentarer:

Satanspoop sa...

Rett og slett helt sykt.!
Har fått prøvd litt selv og sett mange.
Fikk endelig uttelling på mine to siste turer når jeg endelig fant rett agn.
Utrolig kult fiske.
Blir nok noen turer til i år :)

Karleif Tunheim sa...

Vanvittig bra. Gleder meg til fortsettelsen

Fisk og rask sa...

Rått KJS, rett og slett!