30. juli 2013

Feriefiske - Sunnmøre/Bømlo 18.7-28.7

Fortsatte direkte oppover til Sunnmøre etter USA - selv om vi var heftig jetlagged.

Startet beinhardt med en dag båtfiske mens resten av familien sov ut etter reisinga. Å finne båt på Sunnmøre blir for øvrig bare verre og verre - ender med at jeg kjøper en båt og har stående der snart... Denne gangen endte jeg med å leie båt på turistinformasjonen i Valldal - men båten var i utgangspunktet dårlig, og i tillegg hadde de trøbbel med motoren. Vi endte med å ro selv om båten ikke var særlig rovennlig - det gikk ganske greit ut, men ble nesten umulig da vi skulle hjem pga. at strømmen og vinden tiltok. Nok om det: Prøvde meg nok en gang etter blålanga i fjorden - men fant den ikke. Noen hågjel, smålanger og småbrosmer kom opp - samt en meget pen brosme på 9760g - nesten tredobling av persen, så det var jeg veldig fornøyd med!

På vei hjem fant vi en stim med makrell/småsei - i blandingsforhold ca. 50/50. Prøvde å få opp en del makrell til agn, men i motsetning til seien falt de av kroken, så i båten ble det mer småsei enn makrell, men vi endte vel med bortimot 20 stk før de var borte igjen.

Neste dag fikk jeg bare en liten økt på kaia på kvelden - fant 1 tangkvabbe, 3 dvergulker og 2 brungylt - ellers ble det ikke noe spennende. Var som vanlig stor lyr der, men den var som vanlig sær også... De neste dagene ble det bare gylter og småsei - fant ingen riktig store gylter, men det ble noen opp til drøye halvannen kilo - og det er jo småpent. Fisket også en bøtte full med gressgylt, men målet var å perse, og det greide jeg ikke...

Siste kveld brukte jeg på kaia igjen. Håpet at taggisen skulle ha kommet, men neida - bare småsei. Jeg satset dermed på finfiske på bunnen - og det leverte faktisk ganske bra. Fikk først noen gylter, så en ganske stor hummer (!), som jeg faktisk var snill og slapp ut igjen siden det var fredningstid. De to neste fiskene gjorde meg veldig fornøyd dog: Først kom det opp en temmelig stor brungylt på 285g - nok en ny pers. Så kom det opp en fisk som så helt syk ut. Kjente den umiddelbart igjen som en hornkvabbe - men den var 22,8 cm og hadde kulemage, så den var av et kaliber jeg ikke trodde de kunne ha. Fisken ble veid til 106,1g - og jeg måtte sjekke norgeskrekorden - som ganske riktig var 81g. Tok dermed en del ekstra bilder og mål av fisken og hadde den i bøtta en liten stund - før jeg slapp den uti igjen. Vi får se hva norgesrekordjuryen sier etter hvert...

Forsatte så til Bømlo. Har hatt bemerkelsesverdig dårlig fiske der de siste årene. Fisket selvsagt masse smågylter og kutling med ungene, deriblant noen halvstore blåstål og sandflyndrer og en berggylte på 1690g som gav en syk fight på bryggemeitestanga (UL-stang på 6 fot). Fikk noen sporadiske makrell, men fant ikke noen mengder - og så en stim med taggis faktisk, men fikk opp bare en før de var borte - drøye halvkiloen. Lette etter ålekvabbe og testet et par nye plasser, men ingen av delene gav suksess. Var også å kikka etter tangkvabbe på Spissøya faktisk - men det var litt for masse hyttefolk til at jeg la ned særlig med tid der...

Diskuterte imidlertid rødflekka kutling med Andreas ifbm. Stavanger og jeg visste at det var nattfiske som var greia. Norgesrekorden er jo tatt på Karmøy, så jeg har tenkt de må finnes på Bømlo. Etter en mislykka økt etter rødspette kikka jeg litt rundt inne på grunna og så det glimtet i mørkeblått nede i et hull på ca. 2 m dyp. Var umiddelbart temmelig sikker på hva det var, og rigget en 16 krok med rekebit. Etter et par bomtilslag satt den og den første rødflekka var på land. Den blå kanten på finnene gjorde at jeg var helt sikker, selv om de røde flekkene var utydelig, selv etter en halvtime i plastpose med vann. Fikk opp 4 stk og så mange flere inne på grunna.

Dagen etter tenkte jeg at jeg skulle prøve å bli litt mer klok på denne fisken, og få tatt litt flere bilder - så jeg tok med bøtte og kamera, og var på plass i god tid før det mørknet. Kikket rundt og fisket, men selv om jeg visste hvor de var fant jeg ingen før det ble mørkt. Fisket ble dominert av smågylter, mikrolyr og sypike til det ble skikkelig mørkt. Første rødflekka kom så snart det ble ordentlig mørkt, og sto ganske dypt. Etter hvert dukket det opp mange, og de sto til dels ekstremt grunt. Veldig skvetne og vare for lys dog. Fikk til sammen 16 rødflekka, samt 3 svartkutlinger og 2 dvergulker. Veldig lett å spotte de rødflekka under vann, de har en skarp dypblå farge med knallbå finnekanter - mens svartkutlingene (ihvertfall på denne plassen) ser helt grå ut i mørket.

Fiskene jeg fikk tok på fra 5 cm (!) til ca. 2 m dyp, de fleste fra 0,5-1 m. Fiskene varierte i lengde fra 14 - 7 cm og fra drøye 20 - 5 g. Så mindre fisk dog, men de turte ikke ta agnet. De minste fikk tydeligst rødflekker, mens de blå finnebåndene er et sikkert kjennetegn hos alle (skal legge ut flere bilder etter hvert).

Fant ellers ut at stedet jeg fisket har 2 ulike "kolonier" med et større område mellom der de ikke finnes. Begge koloniene ligger litt beskyttet til, innenfor en molo. Det virker som de rødflekka dominerer strandsonen der de finnes - ned til "sypikedyp".

Siste kveld brukte jeg til å bøtte opp agnmakrell - hadde sett dem på dagen, så jeg visste hvor de var, og fylte en stamp ganske greit. Etter å ha fisket, sløyet og porsjonspakket rundt 40 store makrell kom jeg på at jeg hadde en pose med reker liggende i bilen. Det var rundt midnatt, vindstille og stigende vann - mao. mikrofiskeføre, så jeg tenkte å se om jeg kunne finne rødflekket kutling et helt nytt sted. Valgte nærmeste molo jeg visste om med riktige karakteristika: Skjermet bak en molo som ligger ganske åpent mot havet, steinfylling med masse hjemmesteder.

Fisket en ganske lang strekning, som var totalt dominert av pyntekrabber. Fant ingen koloni med rødflekka denne gangen, men så til sammen 3 stk. De lå alle veldig grunt - den ene forsvant lynkjapt, den andre falt av da jeg skulle kroke den, men den tredje fikk en tur på land så jeg kunne verifisere at det var riktig sort. Hadde nok sldri sett dem om jeg ikke visste hva jeg skulle se etter dog. Denne plassen ligger for øvrig helt på motsatt ende av Bømlo ift. den første plassen. Det er mao. sannsynlig at disse krabatene finnes en hel masse steder rundtomkring.

Så oppsummert: 3 nye perser (brosme, brungylt, hornkvabbe), en potensiell norgesrekord (hornkvabbe) og en ny art og potensiell norgesrekord (rødflekka kutling). Laaangt over det en kan forvente av feriefisket det gitt:-)!

Ingen kommentarer: