3. juni 2013

Artsjakt Jæren/Stavanger - 30.5-2.6

Har i lengre tid tenkt på å ta en tur retning Jæren og fiske piggvar. Etter mye frem og tilbake og organisering ble det etter hvert til at jeg fikk en åpning for en tur månedsskiftet mai/juni i år. Det er jo en del arter å fiske på i området - til dels også sære arter, så jeg kom til at det måtte bli en kombinert piggvar- og artstur. Flere andre meldte sin interesse for en slik tur, men ikke alle fikk det til, så til slutt endte det med at vi kjørte 5 stykker vestover: Jeg og Andreas i en bil, Marius i en bil og Leif og Ole-Håkon i en bil.

Jeg var sterkt underfora på fiske, så når det nærmet seg ble både jeg og Andreas veldig gira, og det endte med at vi kjørte avgårde latterlig tidlig torsdag morgen - med avreise Kløfta rundt 05.

Første stopp var Tvedestrand for å plukke regnlaue som var ny art for meg (nr. 95) - og det gikk heldigvis raskt og smertefritt, så vi slapp å bruke tid på det...

Neste stopp var Farsund og grundling - en omvei, og dessuten litt tricky fiking, siden vi måtte vasse rundt i vadere for å finne fisken. Her hooka vi opp med Marius også. Brukte litt tid før vi fant noen tullefisker, og de sto selvsagt å trykka midt i det verste synkemudderet, men heldigvis greide vi alle 3 å krysse av arten ila. en times tid (nr. 96 for min del) - og vi var klare for å dra videre til Jæren.

Vel fremme på Brusand var det strålende sol og strøkne forhold - og vi brukte ikke alt for lang tid før vi var på plass på strendene på jakt etter piggvar. Forholdene virket strøkne, men det var lite action. Vi flyttet litt rundt, fikk noen SØ (ikke jeg) og etter hvert også hyggelig besøk av Karleif. Det ble mye preiking, men dessverre lite piggvar. Vi hadde noen lovende napp - men det eneste som kom opp var en liten mikropiggvar på meg - og en på drøye kiloen for Ole-Håkon (som var svært fornøyd med ny art).

Fredagen fortsatte vi med piggvarfisking, men fortsatt med labert resultat - det kom opp noen lyr og SØ, men ingen av targetarten. Etter hvert fortsatte vi til Stavangerområdet, hvor vi jakta på bl.a. tangkvabbe og rødflekket kutling - uten stor suksess - bortsett fra at Ole-Håkon fikk kryssa av tangkvabba. Ole-Håkon og Leif fortsatte etter hvert med kloskatejakt, mens jeg, Andreas og Marius gikk for mikrofiskjakt på ei kai - men guiding av lokal guide i form av Jon-Eirik. Det siste viste seg å være et bra valg: Jeg fikk ny art (nr. 97) i form av en tøff hornkvabbe, og kunne ellers notere pers på tangsprell og ålekvabbe - mens Marius fikk 2 nye arter i form av tangsprell og tangstikling.

Lørdag sto knurrulkeplassen i Lysefjorden på programmet. Håpet var nok en ny art, men det ble ikke for min del. Jeg måtte greie meg med å perse på fløyfisk, og ellers dra opp ganske variert med arter. Ole-Håkon og Andreas fikk dog krysset av knurrulka - og Leif og Marius fikk noen nye arter (som jeg riktignok mistet litt oversikten over etter hvert...). Etterpå var vi å kikka etter tangkvabbe igjen, men det blev ikke...

Lørdag kveld var planen kloskate, men drittvær gjorde at vi ble sittende inne og prate fisk i stedet. Og da vi våknet til drittvær søndag var motivasjonen hos de fleste nokså lav. Andreas ville ha et siste forsøk etter tangkvabba - men vi fant den ikke - full fjære og halvmeters bølger er ikke akkurat greia for mikrofiske...

Ole-Håkon, Leif og Marius dro i forveien og endte i pent vær på Vestfold, og hadde ikke noe særlig fiske der såvidt jeg skjønte. Jeg og Andreas kom et par timer etter, og etter litt frem og tilbake endte vi også i Vestfold og fikk drøyt 2 timers fiske der. Jeg fikk kjapt noen fjesinger, og etter hvert en bitteliten sandflyndre og en bitteliten rødspette. Andreas fikk også noen fjesinger, og i skumringa mistet han en tung fisk inne på grunna. Noen få kast etterpå satt det en tilsvarende tung fisk (den samme?) og stemningen sto i taket når det endelig lå en var i håven. Tenkte først slettvar, men det var faktisk en piggvar - og Andreas jublet for en nydelig art nr. 100 - en piggvar på drøye kiloen med utrolig kule tegninger.

Etter en halvslitsom tur gjennom skogen i mørket uten hodelykt tok vi den siste biten hjem. Hjemme 0230, trøtt som et tog i dag...

Artsoppsummeringen for min del ser for øvrig slik ut:
- Regnlaue
- Grundling
- Lyr
- Piggvar
- Bergnebb
- Svartkutling
- Rødnebb
- Gressgylt
- Ålekvabbe
- Tangsprell
- Hornkvabbe
- Grønngylt
- Fløyfisk
- Ulke
- Dvergulke
- Lomre
- Sandflyndre
- Gapeflyndre
- Steinbit
- Fjesing
- Rødspette

I alt blir det 21 arter - slett ikke verst! Takk for turen til de involverte og stor takk for guiding til Karleif og Jon-Eirik!

Ingen kommentarer: