31. august 2006

Sunnmøre med SFK-Laken 17.-22.8

Har vært dårlig med oppdateringer på fiskebloggen i det siste, delvis pga. manglende fisking, men 17.-22.8 hadde noen av gutta i Laken (jeg, Stein, Ole-Håkon og Leif) en fellestur til Sunnmøre for å meite litt i sjøen, og se hva spennende som kunne dukke opp. Jeg har fisket enormt mye i sjøen der tidligere (er jo tross alt der jeg voks opp), men har bare såvidt fått begynne å teste ut kystmeitepotenisalet - tidligere gikk det mest i sluk. Jeg hadde lagt lista høyt og lovet perser og arter i fleng, så jeg var litt spent på om jeg hadde tatt munnen for full...

Torsdag 17. la vi i vei oppover mot Sunnmøre, og la inn en stopp i Romsdalen underveis, for å teste en interessant flatfiskplass der. Fisket på denne plassen ble dessverre ikke det helt store, men alle fikk ihvertfall litt fisk - for min del var en småpen knurr på 425g beste fisk, tror faktisk det var turens største knurr totalt...


Finfin knurr på 425g

Ellers kom det opp småsei, smtorsk, diverse gylter, smålyr og en mikrohvitting (som faktisk ble turens eneste hvitting).

Deretter tok vi neste etappe frem til ferjekaia "mi", og der hadde vi et taggmakrellkalas uten like - min største var faktisk hele 970g, klar ny pers og en flott sak:


Min taggis på 970g nederst - Steins på 910g over

Ole-Håkon slo ellers til med en flott berggylte på 1940g, en fisk som litt skuffende faktisk ble turens største berggylte (men vi så noen som var større der ja)... Det forteller meg at berggyltefiske ikke nødvendigvis leverer bedre dess lenger en fisker - det er snarere slik at de største gyltene dukker opp forholdsvis raskt, og at det etterpå blir uendelig mye av midsize-fisk.

På kvelden første dagen prøvde vi ferjekaia på motsatt side, som har pleid å levere mye lange. Det ble ikke det helt store, men noen langer kom det jo opp - Ole-Håkon fikk også en brungylt, og det var vel det mest spennende vi fikk den kvelden. Ellers ble det enda mer taggmakrell og småsei, og vi begynte faktisk allerede da å bli litt lei av dem...

Fredag 18. begynte vi ved kaia utenfor oppdrettsanlegget, en plass som pleier å levere masse og stor sei og lyr, samt torsk - og som også har klart potensiale til større flatfisk. Ingen av de delene viste seg å være til stede, men det ble en del makrell, taggmakrell, gylter etc. Da det etter hvert dukket opp en båt som satte en kontainer full av råtten regnbue på kaia, flyttet vi oss til småbåthavna, og etter en runde med blåstål/rødnebb og andre gylter, knurr og noen bittesmå langer dukket det opp en glassvar, og etter hvert en til - begge tatt av Leif. I tillegg kom det opp 3 flotte sandflyndrer, to for Leif og en for Stein. Endelig fant jeg en skikkelig flatfiskplass! Dessverre så vi ikke mer til flatfisken her til tross for flere forsøk seinere i løpet av turen...


En liten double fra småbåthavna - rødnebb på 260g og blåstål på 370g

På kvelden satset vi på den dyyype plassen min, med surfstengene mine på rundgang. Her fisker en på noe godt over 200m fra land - det er bare å lempe ut 10-15m, så sklir søkket og agnet ned langs berget og legger seg pent der ute et sted. Vi sleit faktisk bare et takkel på denne plassen på hele turen - noe som er utrolig med tanke på hvordan vi fisket. Det ble først en standard småbrosme (som er det jeg har fått der før), før Ole-Håkon slo til med hågjel, og Leif deretter toppet det hele med en relativt diger brosme fra land (4,6 tror jeg). Det ble faktisk også turens største brosme.

Lørdag 19. startet jeg og Leif dagen i båt, mens Ole-Håkon og Stein testet en ny plass. Jeg perset på brosme med 3690g allerede på første nedslipp, mens Leif fikk noen mindre fisk - både brosme og lange om jeg husker riktig. Jeg pumpet også opp en lange på noe over 2 kg fra 250m+ på lett utstyr, noe som faktisk var en ganske tung jobb. Planen var videre å bytte hvem som skulle ut i båt, men ganske snart etter at vi hadde byttet blåste det opp, og Stein og Ole-Håkon måtte gi seg. Vi bestemte oss derfor med å vente med mer båtfiske til mandagen, da hadde vi avtale om en mye større båt med kjentmann/skipper.

Søndag 20. begynte vi dagen med å prøve etter glassvar, dessverre uten suksess. Deretter gikk turen med ferja over til gylte/taggmakrellkaia. Etter at alle var lei av gylte og taggis prøvde vi diverse andre metoder - vi hadde bl.a. en økt med gressgyltfiske (knekte en kode der, og greide til slutt å fiske dem nokså selektivt...). Ellers ble det altså mye taggmakrell og mye gylter, samt de obligatoriske sypikene, en enslig torsk og noen små sei/lyr - men noe skikkelig spennende kom vel aldri opp. Høydepunktet var vel Steins taggmakrell på hele 1030g - det begynner å bli nokså drøy taggis. Etterpå hadde vi en økt på kaia tvers over, noe som gav en småpen lyr til Stein, noen langer (som etter hvert er helt bankers der), og de obligatoriske makrellene/taggmakrellene.

Mandag 21. var det ut med båt og skipper. Litt skuffende var det ganske tregt fiske til å begynne med. Fisking langs skrentene gav en del mindre brosmer og noen mindre langer (min var størst med 4,2 kg). Stein slo til med en flott storsei på knappe 5 kg på oppsveivet. Mot slutten av dagen flyttet vi oss til en grunne midt i fjorden, og der skulle vi ha prøvd før... To grunner med drøye 100m dyp, med en dyprenne på 150m i mellom og 3-400m dyp rundt - det sier nesten seg selv at et slikt sted er spennende... Først fikk Stein en lysing på nesten 5 kg, deretter ble det noen småbrosmer, før Leif fikk en fin brosme og jeg en lysing på 5,96 nesten samtidig. Endelig! Ny art og faktisk en av de jeg hadde mest lyst på av alt.




Turens høydepunkt for min del - lysing på 5960g

På kvelden ble det ny økt på kaia - litt mindre taggmakrell denne kvelden, og dermed var endelig lyren på plass. Jeg fikk to småpene på 2,5 og 3 + diverse småsei. De andre bøttet opp makrell og annet til langt på natt - mao. en helt grei avslutning på turen...

Min oppsummering av turen blir vel totalt sett noe slikt:

Skuffelser:
- Ingen gylter over 2 kg (Ole-Håkon kom nærmest med 1940)
- Ingen langer/brosmer på over 5 kg (Leif hadde største brosme på 4,7, største lange var vel min på 4,2)
- Båtfisket innfridde ikke helt ift. forventningene. Vi hadde skikkelig bra fiske kun den siste plassen vi var, og der fikk vi bare en times fiske. Grunnen til dette er nok først og fremst at det nesten ikke er noen som driver med slikt fiske i området, og at erfaringen med plasser dermed er nokså begrenset - det blir dermed litt eksperimentering av det hele...
- Treigt lyr- og seifiske pga. taggisen - bare 3 skikkelige lyr og en skikkelig sei på hele turen må sies å være veldig skuffende
- Havålen dukket aldri opp på foringsplassen vår - feil plass? (Nevnte vel strengt tatt ikke det i rapporten over, men allerede første dagen begynte jeg/vi å fore en plass, men skuffende nok var det aldri noen som rørte foret vårt...)

Oppturer:
- Funnet av en flyndreplass som leverte 2 glassvar (!) og 3 digre sandflyndrer, og helt sikkert har større potensiale... Jeg er også spent på å prøve områdene rett utenfor fra båt.
- Den dyype plassen som fortsetter å leverer jevnt med brosme, og nå faktisk også småhai fra land.
- At langeplassen min fortsatt alltid leverer lange fra land.
- Å få lysing - ny art for mitt vedkommende og århundres kuleste fisk. Nå vet vi dessuten hvor de er også - skulle GJERNE hatt en dag til på den plassen!

I tillegg føler jeg at jeg har lært MYE - har allerede en lang liste over ting som skal gjøres litt annerledes neste år. Har også fått mer info om en del nye arter allerede, bl.a. blålange, vass-sild, uer, etc. Jeg skal jo uansett ha en ny runde opp dit neste år, og er klar for en slik tur - skal sette i gang jakten på en billigere skipper/båt nokså umiddelbart. Vurderer å skaffe en OK båt til bruk der oppe også. Gutta i Laken har ellers allerede snakket om en tur til sørvest også - mye spennende å dra opp der også!

Ingen kommentarer: