29. januar 2005

Pen gjedde i Glomma - 28.1

Det ble en impulstur ut etter lake seint i går kveld. Fisket på en av mine vanlige lakeplasses og det var fryktelig stille, da det plutselig nappet temmelig kraftig på den ene stanga. Trodde faktisk først det var en rekordlake, den var veldig seig i bevegelsene i starten - men et nokså heftig utras avslørte snart at det måtte være en gjedde. Jeg fisket temmelig lett og kombinasjonen av tynn monofortom (0.35) og ganske liten enkeltkrok (1/0) gjorde at jeg var temmelig redd for å miste fisken. Etter en temmelig lang fight, der min selvimporterte kinesiske karpestang på 1.5lb fikk kjørt seg litt, fikk jeg imidlertid lurt den ned i håven og landet den.

Gjedda var 8450g og 104cm og dermed i helt rå kondisjon. Feit (foret opp med lake og/eller lakeagn?) og UTROLIG brei over nakken. Agnet var en liten bit med sild (fyrstikkeskestørrelse) og bunnmeite med paternostertakkel med 1/0 enkeltkrok og 0.35 monofortom. Fikk dessverre ikke tatt noen "skikkelige bilder" - siden jeg var alene og ikke var forberedt på slik fisk...

Kroken satt heldigvis helt perfekt i munnviken, noe jeg for øvrig har opplevd flere ganger før når jeg bunnmeiter med fast paternostertakkel og små agn, og gjedda tar.

27. januar 2005

Lake i Glomma igjen - 26.1

Det ble enda en tur etter lake i Glomma, denne gangen med Stein fra fiskersiden. Isen hadde lagt seg der vi hadde tenkt å fiske, men vi flytta oss bare litt oppover, der var det greie forhold. Stein fikk de to første fiskene - først en på 880g, så en bitteliten en.

En liten stund etterpå fikk jeg en pen lake - 2150g/62cm, og dermed min tredje over 2kg i år - nå er målet helt klart å bryte 3kg-grensa... Ellers hadde Stein et kraftig napp og vi hadde begge noen smånapp, men ikke noe mer fisk kom på land. Likevel - en nydelig kveldstur i stille og fint vær!

23. januar 2005

To nye laketurer (21. og 23. januar)

Ble to turer i Glomma etter lake i helga, men med magert (dvs. inget) resultat. På fredag var jeg en tur sammen med Lars og Ole-Håkon, som hadde startet litt tidligere og på et annet sted. Det mest spennende som skjedde var vel at fiskeplassen frøs til, og at vi derfor måtte flytte oss, samt at Lars fikk opp en slank gjedde på 3-4 kg.

Søndagen var jeg og nabo Ståle ute en tur for å teste en ny plass, siden "den vanlige" plassen ikke har levert i det siste. I tillegg hadde jeg mål om å få testet de nye kinesiske nappindikatorene jeg har fått fra "min mann i Kina". Det var ikke tegn til lake noe sted, men nappindikatorene fungerte bra, til tross for kulde og fuktighet - prisen tatt i betraktning var faktisk det en positiv overraskelse...

19. januar 2005

Ny laketur i Glomma 18. januar

Fine forhold og et generelt behov for å komme ut i frisk luft gjorde at jeg og fiskekompis Ståle nok en gang satte kursen for Glomma i går kveld. Det fine med lakefiske (for småbarnsfedre) er at det gjør det mulig å stikke på fisketur etter at ungene er i seng, selv om det blir tidlig mørkt. Se fiskerapport med bilder!Vi var vel på plass ved elva rundt 20.30 en gang, og det var et par andre fiskere ute også. Det gikk ikke veldig lenge før den første laka var på land - Ståle fikk opp en på 675g. Så ble det stille en liten stund før det nappet nokså kraftig i den ene stanga mi, og jeg kunne etter en liten fight lande en lake på 1625g. Mens jeg løsnet kroken på den nappet det i en annen av stengene mine, og snart sto jeg med en på 1500g også, en hannlake og en hunnlake, fant jeg ut.

Hunnlake på 1625g/57cm og hannlake på 1500g/56cm

Etter dette ble det litt stille en stund - vi hadde noen napp, og noen som kjørte seg fast i bunnen. Ståle fikk også opp en forbausende sprek lake på 625g som vi begge var sikker på var større.

Ståle kalibrerer vekta og veier fisken

Nok en gang viste sild seg å være en helt greit lakeagn, og enkle paternostertakkel virker fortsatt minst like bra som glidende takkel, såvidt jeg har erfart. Fikk også bekreftet at nå elva er farget går laka nær land - den største laka tok på ca. 2m dyp, 5-6 meter fra land...

17. januar 2005

Liten kveldstur i Oslofjorden 16.1 = 0 fisk

Var en bitteliten tur i Oslofjorden i går kveld for å se om jeg hadde noen suksess med flatfisken (som er et av årets mål å få på stang). Gav meg temmelig fort da forholdene ikke var de beste, og det dessuten virket helt dødt...

15. januar 2005

Etter lake i Glomma 14. januar

Tok en tur etter lake i Glomma igjen - og håpet at den nå var mer på hugget en den har vært i det siste. Det var utrolig fint ute, og nesten helt vindstille, men etter at vi hadde fisket en stund uten noen suksess, begynte vi å få problemer med is, som la seg utrolig raskt, og som nappet intens på flere av stengene. Vi bestemte oss derfor for å gi oss - men mens vi pakket sammen nappet det plutselig kraftig i stanga til Ståle, og kveldens eneste fisk var et faktum - ikke stor (750g), men helt stille var det ikke...

Ståle med lake på 750g

11. januar 2005

Fisketips: Fiskearter & metoder i ferskvann

Har laget en oversikt over fiskearter og metoder i ferskvann basert på egen erfaring, diverse kilder/bøker og tar utgangspunkt i noe jeg fant på nettet for noen år siden, men ikke greier å finne igjen...

ArtMeiteSluk, spinner, jigg, flue Kommentar
AbborDuppmeite med agnfisk (hel laue, fiskebiter), reke, mark.Jigg, små woblere, spinnere.

Flue: Fiskeimitasjoner.
Fisk nær gjemmesteder (trestokker, sivkanter...).
AspDuppmeite eller frilinefiske med agnfisk (hel laue, fiskebiter).Små woblere, spinnere, overflateagn.

Flue: Fiskeimitasjoner.
Jager gjerne i overflaten.
BrasmeBunnmeite eller duppmeite med agn på bunnen. Mais, mark, reke, boilies...Små jigger i skarpe farger kan fungere svært bra!Bunnspiser, foring er en fordel. Mest aktive kveld og morgen.
FlireBunnmeite eller duppmeite med agn på bunnen. Mais, mark, reke...-Bunnspiser, foring er en fordel.
GjeddeDuppmeite, bunnmeite eller aktivt fiske med agnfisk (laue, mort, sild, makrell, etc.)Sluk, wobler og spinner fungerer godt.

Flue: Fiskeimitasjoner.
Fortom av wire/tykk mono er nødvendig.
GjørsBunnmeite eller frilinemeite med agnfisk (hel laue). Følsomme takkel, fortrinnsvis glidende Dorging eller kasting med wobler. Jigg fisket nær bunnen.Kvelds- og nattaktiv - best fiske i skumringa.
HarrMark eller maggot (evt. mais) fisket med dupp, friline eller bunnmeite. Tar også reke.Små spinnere/sluk.

Klassisk fluefisk.
Fisk i dyphøler og strømkanter, gjerne der det er litt svakere strøm.
KarpeStatisk bunnmeite eller dupp/friline. Mais, brød, boilies...Mulig med nymfer og store tørrfluer.Vanskelig sportsfisk – begrenset
utbredelse.
KarussDuppmeite eller bunnmeite. Mais, mark...Mulig med nymfer og store tørrfluer.Utfordrende meitefisk - foring er en fordel.
LaksAktivt fiske med mark eller reke.Wobler, sluk, spinner.

Klassisk fluefisk.
-
LakeIsfiske med agnet sluk eller statisk bunnmeite (paternoster eller glidende) med agnfisk-Typisk vinterfisk - meite fra land på seinhøsten eller isfisk.
MortBunnmeite og duppmeite. Mark, brød, ost, mais...Stor mort kan ta små spinnere/wobler. Foring er en fordel.
Røye/ SjørøyeMark, maggot...Små spinnere/sluk.

Klassisk fluefisk.
Klassisk isfiskefisk, men kan også fiskes på sommerstid.
SikBunnmeite og duppmeite. Mark, mais, maggot...Klassisk fluefisk - nattfiske med små fluer-
StamBunnmeite, duppmeite eller frilinefiske med overflateagn. Reke, mark, brød, ost, mais...Jigg, spinnere og små woblere.

Flue fungerer bra.
Kan lett lokkes til å ta agn fra overflaten.
SuterDuppmeite eller bunnmeite - reke, mark, mais, boilies...-Bunnspisende
SørvBunnmeite og duppmeite. Reke, mais, brød, ...Mulig med små tørrfluer og nymfer.Går ofte i overflaten - foring er en fordel.
VederbukBunnmeite og duppmeite. Reke, mark, brød, ost, mais...Jigg, små woblere og spinnere.Kan lett lokkes til å ta agn fra overflaten.
Ørret/ SjøørretBunnmeite eller duppmeite med mark eller maggot.

Sildebiter/reke i sjøen.
Spinnere, små sluker, og woblere, flue og dupp.

Klassisk fluefisk
Stor ørret er vanligvis rovfisk.
ÅlBunnmeite eller duppmeite med reke, agnfisk, mark.-Primært nattaktiv.

9. januar 2005

Etter lake i Glomma 5./7./9. januar

Prøvde etter lake i Glomma igjen 5., 7. og 9. januar uten resultater. Fisket fra ca. 20 og utover - samme sted som sist og litt rundt omkring i området. Den 5. traff vi en fisker på vei hjem, han sa det var helt dødt, og det hadde han rett i. Siden det i tillegg blåste veldig og i det hele tatt var temmelig surt, gav vi opp relativt fort. Den 7. var det fine forhold, men ikke et napp en gang. Den 9. var vannet kraftig leirfarget - heller ikke da et eneste napp...

3. januar 2005

Laketur i Glomma 2. januar

Innledet det nye året med en liten tur til Glomma for å se om laka var på hugget. Var på plass rundt klokka 20, og det begynte å blåse ganske kraftig pålandsvind med det samme vi kom, og forholdene var slik sett ikke de beste. Etter en stund fikk fiskekamerat Ståle på en pen lake som slapp like ved land, tipper den var rett over to kilo. En stund etter fikk jeg opp først en på 2375g, så en på 500g og til slutt en på 2250g - og til slutt avsluttet Ståle med en minilake på rundt 150g.
Lake_2250g
Den nest største laka - 2250g
Vi gav oss litt over klokka 23. Alt i alt en nokså vellykket tur, og endelig ble lakepersen løftet opp på et noenlunde akseptabelt nivå. Her er noen flere bilder (beklager kvaliteten, fiskekameraet mitt må byttes ut):
Lake_2375g Lake_150g
2375g og 150g?

1. januar 2005

Årets første fisketur (isfiske på Nordbytjernet 1.1.)

Da var årets første fisketur, og min aller første tur på isen unnagjort. Tok en tur til Nordbytjernet med unger, besteforeldre, skøyter, kaffi, m.m. Borret 4 hull med 200mm-borret (=tungt!) rundtom i nordenden av vannet, isen var omkring 15-20cm tykk. Prøvde både mormyska og pimpel med maggot som agn uten suksess, og ideen om agnfisk til gjedda gikk derfor i vasken. Ungene prøvde dessuten å fore opp hullene med muffins og potetskruer, men heller ikke det hjalp noe særlig.

Isfiske gav likevel mersmak - og jeg trenger nok et mindre borr etterhvert...