23. oktober 2016

Sunnmøre 23.9-30.9

I slutten av september var det nok en gang tur for langtur til Sunnmøre - noe som har blitt en ganske årviss tradisjon. Målet var nok en gang Storfjorden og Hjørundfjorden, med målsetning om havål, spisskate, skolest med mer.

En ganske fyldig fellesrapport er å finne her: http://sfk-laken.com/wordpress/slanger-neser-og-sko/

I denne sammenheng nøyer jeg meg derfor med en ganske kort rapport, med fokus på mitt fiske. Turen i år var som det fremgår av fellesrapporten preget av veldig mye vær, og da vær av verste sort. Det gjorde at fisket til dels ble litt amputert. Veldig synd - for været både før og etter at vi var der oppe var supert, men slik er det jo med fisking.

Spisskatefisket i år var litt skuffende - selv endte jeg med bare 1 spisskate - en skate på 8130g.

Tøff skate på 8130g

Ellers brukte vi litt tid på dypet etter skolest og blålange - så lenge været tillot det. Det funka til dels riktig så bra, og vi fikk flere av begge artene. Jeg fikk min skolest nr. 2 - ikke noe monster, men tøffe er de uansett.


Skolest på 1220g

Havålfisket var riktig så bra. Selv fikk jeg ingen 10+, kun en på rett under 8, samt en liten på 3-4 kilo. Stein og Ståle slo dog til med flere bra fisk, og Ståle løfta klubbrekorden til 18100g.

Utover dette ble ikke mitt fiske det helt store - og siden været ble som det ble var det mye fiske vi ikke fikk testa. Vi får se hva vi får til neste gang vi tar turen oppover - ser ut som 2017 blir pauseår for Sunnmørsturene, siden det er mye annet på tapeten neste år.

4. oktober 2016

Svalbard 20.8-25.8

Etter fjorårets tur var det klokkeklart at vi måtte oppover igjen i år. Svalbardfisket er ikke sammenlignbart med noe annet jeg har prøvd: Fryktelig tregt fiske, helt uforutsigbart, til dels fryktelig vær og helt sinnsyk natur er vel de viktigste stikkordene.

Turen sett under ett er vel behørig referert i diverse kanaler (bl.a. Hooked), og det kommer også reportasjer i diverse fiskeblader - men den grundigste oppsummeringen finnes vel på Laken-bloggen her:

Svalbard 2016 – del 1
Svalbard 2016: del 2

Dette innlegget fokuserer derfor nesten utelukkende på egne fangster - siden det andre er grundig beskrevet andre steder....

De første dagene gav tregt fiske og mye vær - og jeg kan vel ikke skryte av noen spesielle fangster. Fikk et par små glattulker/vanlige ulker, hyse og torsk. Da det tok av med gapeflyndrefiske ut på dag to hadde jeg dog en periode med veldig bra fiske, og persa på gapeflyndre gjentatte ganger. Fikk bl.a. opp denne finfine doubletten:


Kloskate på 1360g kombinert med gapeflyndre på 840g (foto: Ole-Håkon Heier)

Persen på gapeflyndre endte til slutt på småpene 860g, og jeg noterte meg denne rekka: 860g, 850g, 840g, 780g, 780g, 680g, 660g, 650g, 640g og en rekke mindre som ikke ble veid.


Gapeflyndrepers på 860g (foto: Andreas Næristorp)

Etter en periode med dårlig vær og mye motgang, samt en kort økt i køya sto jeg dag 3 opp til det som var min beste fiskedag denne turen. Jonas hadde fått flekksteinbit ila. natta, og jeg var gira på å fiske etter den. Imidlertid var to håkjerringstenger akkurat satt ut, og da jeg skulle stramme opp og sjekke agn svarte det tungt fra motsatt ende. Etter en tung men relativt udramatisk fight kunne vi sikre og måle en fantastisk skapning på 318 cm og 155 cm rundmål - noe som gir en kalkuldert vekt på 264 kg.

Håkjerring på 318cm/155cm - 264 kg - art #113 (foto: Ole-Håkon Heier)

  Håkjerring på 318cm/155cm - 264 kg (foto: Ole-Håkon Heier)

Sinnsykt tøffe fisker - og veldig kult å se den svømme rolig avgårde i overflaten da vi slapp den, før den satte kursen nedover til dypet igjen.

Dagen fortsatte veldig bra for min del - etter å ha gjort meg ferdig med håkjerringa fokuserte jeg på flekksteinbiten, og jammen gikk det ikke veien det også. Utpå dagen kunne jeg skikre min andre fisk på dagen, og ny art nr. 2 på turen - flekksteinbit!


Flekksteinbit på 9000g - art #114 (foto: Andreas Næristorp)

Resten av turen gikk det tregt for min del. Fikk ingen blå (verken blåsteinbit eller blåkveite) og siste dagen hadde jeg vel ingen fisk på land i det hele tatt. Det gjorde faktisk ingenting - Svalbard var raus med meg i år også, selv om både vær og forhold var ganske vanskelige. Jeg må tilbake neste år!