29. august 2012

Gjøvik 26.8

Jeg og Stein pressa oss avgårde grytidlig for en brasmeøkt i Mjøsa - var på plass litt før 06 og fiska drøye 5 timer til litt over 11. Ikke en brasme å se - bortsett fra noen som rullet enormt langt ute. Stein fikk en fin buk på 1600 blank, jeg fikk bare 3 små abbor - største kanskje 400g... 

Hyggelig ble det jo likevel, da - men fisket var langt under det jeg hadde håpet, og sånn halveis også trodd... Ble litt demotivert rent fiskemessig, jammen godt vi har Sunnmørsturen å se frem til!

25. august 2012

Minnesund 24.8

Hadde åpning for en kveldstur på fredagen - og snakket litt frem og tilbake med Marius som også hadde mulighet. Var gira på litt action, så vi landet til slutt på Minnesund. Hadde jo egentlig planer om å teste vederbuk der sist jeg var der - for jeg har som nevnt fått noen som bifangst i august tidligere - og de 3 jeg har fått har hatt en snittvekt på nærmere 2, så... Har også en tanke om at det må være brasmer i området.

Vi var på plass relativt tidlig (1930 eller deromkring) og etter at vi hadde fora litt der vi tenkte å bunnmeite prøvde vi litt aktivt fiske etter harr. Jeg fikk en liten borre, Marius en søt liten harr - og jeg hadde på en liten harr eller sik som var inne på grunna og plukket i marken min - men spytta med en gang.

Rigga om til bunnmeite i skumringa - hadde en stang med reke og en med mark/mais, man fant kjapt ut at reke var mest interessant. Missa de to første nappa, men den 3. gangen satt det - og det var ganske riktig en buk. Veldig fin (fine farger, perfekt kondisjon, noe helt anna enn Glomma-buken), men mindre enn jeg hadde håpet: 1640g. Vi hadde bra action en stund. Marius fikk 2 (1705 og 1770) - jeg fikk 3 (1640, 1630 og 1620) - før det hele døde hen. Det ble langt mellom hvert napp, men jeg fikk lurt opp 2 til (1720 og 1770) før det ble helt stille. Enten forsvant fisken, eller så var ikke bukstimen større. Vi satt vel en times tid etter at det stilnet før vi pakket sammen og dro. Gøy med litt action igjen, men litt færre og mindre fisk enn jeg egentlig hadde håpet - jaja...

21. august 2012

Minnesund 20.8

Øynet muligheten for en liten tur ut i går - og fikk fryktelig lyst å fiske harr. Var litt skeptisk til om det var for mye vann ved Minnesund - men bestemte meg for å prøve. Fikk jo prøvd de nye stengene om ikke annet.

Vel på plass var det MYE vann, og mye småfisk som var oppe. Noe større fisk også - stort sett langt nede. Greit driv i strømmen dog, og lett å fiske - så jeg fisket meg nedover fra brua. Ikke noe action før jeg kom helt ned til strømkanten inn mot den store bukta nedenfor - og der nappet det, men det kjentes veldig feil ut. Var ikke helt kjent med stanga, så tenkte kanskje det var derfor - men neida: Abbor, faktisk bortimot halvkiloen. Ble kjapt en liten abbor også, før jeg fikk nok en i på knappe halvkiloen. Ikke det jeg var ute etter - men morsom fisk å fiske uansett... I skumringa fikk jeg en litt tyngre fisk - som kjentes annerledes ut: Og jada, det var en harr. Ikke størrre en 640g, og det er jo lite for å være der oppe, men riktig sort ihvertfall... Og det var egentlig det. Hadde tenkt å fiske litt inn i skumringa, for jeg har fått stor buk der oppe på denne tida - men hadde glemt hodelykt, så jeg så ingenting. Rota vekk fisketanga mi også - tror kanskje den ligger igjen der oppe, hvis jeg ikke har lagt den en et lurt sted... Jaja...

Kongsvinger 17.8

Hadde mulighet for en tur på fredagskvelden - og da det klarnet opp og ble fint vært følte jeg at jeg burde nytte muligheten. Tricky forhold for tiden - men SIVA ved Kongsvinger er en ganske stabil plass som ikke påvirkes for mye av vannstanden i Glomma - så jeg kom til at det var verdt kjøreturen.

På plass der oppe litt før 19 - fine forhold - jeg foret ganske bra og hadde litt trua, særlig fordi jeg oppdaget at håven lå igjen hjemme. Tok likevel tid før det skjedde noe særlig - fiska med mais/mark på en stang og "lurestang" med reke litt lenger nede, og hadde en del smånapping på marken - og det kom også opp et par små mort og en liten abbor etter hvert.

Etter en stund var det noen reale røsk i rekestanga, men den satt ikke. Lukta stam lang vei - og selv om det nesten ikke skal være stam der er det faktisk det jeg har fått mest (dvs. har vært der 2 ganger og fått stam begge ganger). Litt etter satt den - og en nydelig stam på 1720g/51cm kom opp. Tror faktisk det er den samme fisken jeg har fått hver gang jeg er der:-). Litt etter ble det en ny fisk på rekestanga - en laaang, men slunken buk denne gangen, veid til 2020g.

Etter dette døde det på rekestanga - men det var fisk inne rett foran meg. Fikk 2 mindre buk på mark/mais (1740g & 1490g), men hadde flere napp som ikke ville sitte. Mistenkte at noe av det måtte være brasme, og satt litt inn i skumringa i håp om å lure opp noen, men etter hvert tok horken over - og etter noen runder med avkroking av hork pakkket jeg sammen og kjørte hjemover. Fin tur, fine forhold og ikke alt for ille med mygg en gang.

17. august 2012

Glomma 15.8

Jeg og Ståle fant åpning for en liten kveldstur ut sammen - og valget fallt på Fetsund. Stilte oss opp på brygga ved lensene og forsøkte først noen kast med jiggestengene uten å kjenne noe. Gikk deretter over til bunnmeita reke og makk. Fisket i et par timer fra ca. 20.30 uten særlig action - virker faktisk som buken har forsvunnet helt derfra. En del smånapping og etter en stund fikk jeg opp en liten mort og ei lita brasme (dog den største jeg har fått ser - tipper 17-1800g). Myggen var ille, faktisk så ille at det dro ned hyggefaktoren betraktelig - men godt å komme ut er det jo uansett da...

Andelva 13.8

Av mangel på andre ideer bestemte jeg meg for å ta en jiggetur etter borren i Andelva. Lurte med meg Marius og begynte et sted langt oppe. Mye overflateaktivitet, men bare bittesmå borrer så det ut som - de var forsåvidt interesserte, men greide ikke å bite over jiggen...

Bestemte oss derfor for å flytte lenger ned. Jeg fikk en 2-300g fisk nesten med en gang, deretter en liten gjedde som tok jiggen min - og til slutt en småpen borre som jeg veide til 480g. Marius fikk en gjedde - samme fisk to ganger like godt. Fortsatte å fiske til det mørknet - mange fine plasser som lukter stor abbor, men veldig tynt med fisk.

Erfaringen med Andelva er som før mao. - ikke lett å finne fisken, men en vet jo at det er fin fisk der, så det blir nok likevelt til at jeg prøver flere ganger.

14. august 2012

Glomma 12.8

Hadde åpning for en tidlig søndagmorgentur. Spørsmålet var imidlertidig hvor. Jeg og Ståle diskuterte litt frem og tilbake og havnet til slutt på brasmefiske i Glomma - gitt at det ble litt for kort tid til å dra til Gjøvik (som var førstevalget). Lørdag kveld dro vi ut for å fore opp - vi dumpet vel ca. 15-20 kg avymse kvalitet og dro hjem for noen timers søvn.

Var tilbake på plass om morgenen litt før 05.30. Så da at det var en del strøm der vi hadde foret, og det var vanskelige forholdt. Helt dødt den første timen til Ståle fikk et vanvittig run på den ene stangen sin. Tilslag, fast fisk og heftig fight! Spenningen gikk over til forundring da det kom opp et multisnøre. Begynte å dra i multisnøret og kjente at det måtte være stor fisk i den andre enden. Begynte å ane uråd og fulgte snøret noen meter nedstrøms - der jeg fant en vettskremt polakk i den andre enden...

Fortsatt fisket nok en time, uten å kjenne verken fisk eller noe annet. Flyttet oss deretter 50 meter oppover hvor strømforholdene var vesentlig bedre. Skjønte etterhvert at dette nok en gang lå an til å bli en svært lite spektakulær tur. Ståle fikk til slutt en abbor på ca. 400g, ellers så skjedde det fint lite gitt. Pakket sammen og dro hjem i 11-tida - jaja...

12. august 2012

Art nr. 89, 90 & 91 - liten artsrunde med Ole-Håkon 10.8

Ole-Håkon skulle ha en artsrunde ifbm. avslutningen av 52-52 - og siden jeg har hatt et klart mål om å passere 90 arter i år, og dessuten lenge har tenkt på å ta turen etter hvitfinnet hengte jeg meg på... Hadde et lite delmål om å øke antall arter for året en del også - tenkte at jeg skal se om jeg å passere 60 arter ila. kalenderåret.

Vi starta opp med en kjapp økt i Degernesfjella - der vi dro en ørekyte hver - før vi fortsatte.

Vi dro videre for å plukke hvitfinna steinulke - det var på med vaderne og i gang med å snu steiner. De hvitfinnede steinulkene var i litt slett lune til å begynne med, men etter noen forsøk kunne jeg fornøyd heise opp min art nummer 89. Litt seinere fikk også Ole-Håkon opp et eksemplar, og vi fortsatte dermed mot neste stopp.


Neste stopp var en liten dam som visstnok skulle ha mye gullfisk - og det skal være sikkert og visst! På en knapp halvtime hadde vi fått nesten 20 stk opptil 200 gram. Dermed var også art nr. 90 i boks for min del - jeg veide for øvrig en av de største gullfiskene mine til 161g.

Neste stopp var det vi begge hadde gruet oss til - nipigget stingsild ved Drøbak. Har hørt mye om hvor håpløst det er, og hadde egentlig forberedt meg på at denne arten kanskje ikke skulle gå i boks. På første lokasjon så vi også bare to stingsild der den ene var mikro-mikro og den andre forsvant. Men, etter litt leting fant vi faktisk en liten kulp der det krydde av stingsild. På kort tid hadde jeg fått opp art nr. 91 - og dagen var en ubetinget suksess. Tok opp ikke mindre enn 10 stk på en liten stund, den største veid til småpene 1,3g.


Så var det tid for vestsiden - og første stopp leverte oppskriftsmessig store mengder rødgjellet solabbor. Prøvde litt etter annen fisk (dvs. karpe), men det var ikke noe action bortsett fra solabboren. Veide en av de største jeg tok opp til 22g.

Så vi dro til dagens siste stopp - dvergmalle i Drengsrud. Her ble det tid til å sette seg ned og slappe av litt også. Ole-Håkon utfiska meg totalt med rundt 40 maller, men jeg fikk da opp et titalls maller jeg også. Deilig med noen timer i ro og mak i godt selskap - men etter hvert pakket vi sammen etter en hyggelig tur full av tullearter...


Da er status altså 91 arter totalt - og 48 forskjellige hittil i år. Begynner å bli tøft å plukke nye arter i ferskvann etter hvert, har bare veldig sære ting igjen - selv om regnlaue og grundling bør være greie arter, og lagesild teoretisk sett burde gå. Det som er igjen etter det er vel stamsild, maisild, sterlett, gresskarpe, canadarøye og hornulke - samt katalaks og pukkellaks - oh well!. I saltvann har jeg dog mye å gå på - får satse på 1-2 nye arter hvert år, så ser vi hvor det ender...

5. august 2012

Feriefiske del III: Sunnmøre 30.7-5.8

Da var det klart for siste del av feriefisket for i år: Dro en tur til Sunnmøre alene med ungene.

En liten økt på Uksvikkaia med ungene avslørte at det var makrell i fjorden - så etter å ha bunkret opp litt agn lurte jeg med meg pappa på en økt etter havål på en plass på Strandasida jeg hadde trua på. Bunnforholdene virket lovende - et lite område med bortimot OK bunn rett ut, og en grusom steinfylling rett til venstre - og bratt ned fra land... Hadde bare et napp ila. kvelden, virket ganske lovende men gikk rett i bunnen og sleit med topshot og hele greia - filt av mot steinene. Prøvde en økt til samme sted litt seinere i ferien, denne gangen uten skikkelig napp. La to av agnene mot venstre, og det var en skivebom, bunnen var pillråtten og begge taklene forsvant... Tror plassen bør testes igjen litt seinere i sesongen - burde ha stort potensiale - har også en annen plass i kikkerten.

Den obligatoriske turen i lakseelva bør forbigåes i stillhet - tråla hele sone 3 uten å se eller kjenne fisk. Bomma visst på tid og sted, mistenker at fisket delvis var forbi, delvis sto lenger nede. Tenkte egentlig å ta en ny økt i enten sone 1 eller 2, men rakk aldri det...

Hadde også en tur til ferjekaia for å bunkre litt makrell til agn - og se om det var noe stor lyr der. Fikk endel makrell, men lyren var ikke å se - derimot var det taggis der. Tok vel 10 taggmakreller og noen titalls makrell - så var de plutselig borte igjen...

Neste prosjekt var båttur: Hadde tenkt å bruke den gamle båten min som står der oppe, men motoren var på verksted, så det endte med at vi heller lånte en båt. Satte kursen rett over fjorden til en grunntopp på rundt 200m der, og et område det skal være blålange på/rundt. Hadde noen fine drifter i renna på innsiden av grunntoppen - men fikk bare 6-7 hågjel og en svarthå. Traff tydeligvis ikke hotspoten - og lot plassen ligge for denne gang - siden det var flere av ungene som hadde lyst til å fiske. Tok derfor noen drift på motsatt side i stedet - først utenfor småbåthavna, der var det bare et par sykkelpumper - så utenfor plassen vi har fisket fra land - der ble det noen brosmer på rundt halvannen (fin matfisk) og en lange på drøye 4...

Siste fiskeprosjekt for ferien var Innfjorden - min tante meldte om syke mengder makrell, og vi bestemte oss for å ta en dag der på veien hjem, så fikk vi kuttet ned reiseveien også. Jeg satte ut lina mi, vi satte krepseteiner, og tok noen drifter på jakt etter blåkjeft. Fikk en fin blåkjeft og en lange på lina, på aktivt fiske ble det bare hågjel - samt sei, torsk og makrell. Har aldri sett så mye makrell i en fjord tror jeg - det kokte over alt, og det var tusenvis av måker der inne. Sto masse småsild inne ved land, og så beita det makrell og sei i den. Så også en stim med stor taggmakrell der - bare 10-15 fisk, fikk opp en av de minste, den var ca. 800g, vedder på at halve stimen var ny norgesrekord...

Og det var feriefisket for i år!